Úterý, 1 října, 2024
- Komerční sdělení -aktuálně

Jak chránit pleť před sluncem – nejen v létě

Slunce je sice zdrojem života, ale jeho UV záření může pleti škodit. Poškozuje kolagen a elastin, čímž způsobuje předčasné stárnutí pleti, vrásky a pigmentové skvrny.

Ochrana pleti před sluncem je proto důležitá v každém ročním období, a to i v zimě, kdy se zdá, že slunce není tak silné. UV záření proniká i mraky a v zimních měsících se odráží od sněhu a ledu, čímž se jeho intenzita ještě zvyšuje.

Jak se chránit před sluncem

Používejte opalovací krém s širokým spektrem ochrany a SPF faktorem 30 nebo vyšším. Opalovací krém nanášejte na všechny viditelné části pokožky 15 minut před vyjitím na slunce a opakujte aplikaci každé 2 hodiny, nebo častěji pokud se potíte nebo plavete.

Noste klobouk a sluneční brýle

Klobouk s širokou krempou chrání vaši tvář, krk a uši před sluncem. Sluneční brýle s UV filtrem ochrání vaše oči před UV zářením.

Noste oblečení, které chrání pokožku

Oblečení ze savých materiálů s dlouhými rukávy a nohavicemi vám pomůže chránit pokožku před sluncem. Myslete na to i například na jaře, když pracujete na zahradě. Chraňte si tak nejen obličej, ale například i zadní stranu krku.

Jezte potraviny bohaté na antioxidanty

Antioxidanty pomáhají chránit pleť před poškozením způsobeným UV zářením. Mezi potraviny bohaté na antioxidanty patří bobule, ovoce a zelenina, tmavá čokoláda a zelený čaj.

Nezapomeňte chránit i dětskou pokožku

Dětská pokožka je na slunce obzvlášť citlivá. Používejte opalovací krémy s SPF faktorem 50+ a oblečení, které chrání pokožku před sluncem. U dětí vždy vybírejte kvalitní přírodní kosmetiku, vhodnou i pro citlivou pleť.

Ochrana pleti před sluncem je důležitou součástí zdravého životního stylu. Dodržováním výše uvedených tipů můžete chránit svou pleť před poškozením způsobeným sluncem a významně snižovat riziko rakoviny kůže. Věděli jste, že vám stačí denně 15 minut na slunci, kdy získáváte benefity a potřebný vitamín D? Delší doba už způsobuje stárnutí vaší pokožky a další možné problémy.

Další články autor

Comments

spot_img

Nejnovější články