Úterý, 1 října, 2024
- Komerční sdělení -aktuálně

Jak léčit pálení žáhy?

Po jídle se u mnoha osob dostavuje pálení žáhy. U těhotných žen je toto způsobeno např. tím, že je dítko v bříšku již větší a tlačí na žaludek, jícen a další orgány, a tak se jídlo a žaludeční šťávy mohou nepříjemně vracet zpět do krku až úst. Při správné životosprávě a dobrém zdraví by nás ale pálení žáhy nemělo nijak omezovat, trápit. Pokud tomu tak je, lidé hledají doporučení, co na pálení žáhy, aby si pomohli pokud možno rychle a bez lékaře. Jak ale účinně na tento neduh?

Proč nás pálí žáha?

Pyrózu neboli pálení žáhy způsobuje zpětný tok, návrat natráveného jídla do jícnu. U osob, které nemají v tomto směru potíže, je potrava strávena a svěrač na dolním konci jícnu zabraňuje, aby se vrátila zpět. Svěrač nemusí z mnoha příčin fungovat správně, pak je ale potrava vracena, ovšem ta už obsahuje i žaludeční šťávy a vrací se do jícnu, čímž způsobuje nepříjemné pálení na hrudi – pálení žáhy.

Příznaky pálení žáhy

U pálení žáhy pozorujeme nejen častou hořkost v krku a ústech, ale i bolest nebo pálení za hrudní kostí, pocity na zvracení, chrapot, časté říhání či pocit plnosti žaludku. Jestliže toto zažíváte častěji, je dobré obrátit se na lékaře, aby určil, čím přesně je toto vše způsobeno.

Pyrózu může způsobovat nesprávné stravování, skladba jídelníčku, stres, užívání léku. Nejčastěji způsobují pálení žáhy, těžká a těžce stravitelná jídla, tučná jídla, kořeněná, citrusy, káva, bílé víno, čokoláda, rajčata, česnek, cibule, těhotenství, infekce helicobacter pylori…

Jak léčit pálení žáhy

K léčbě přispívá prevence a dieta, tedy vyhýbat se tučným jídlům, kořeněným pokrmům, smaženému jídlu, je dobré jíst vyváženou a lehce stravitelnou stravu, pít dostatek vody bez bublinek, bylinné čaje, být v úlevové pozici – sed, jíst po malých porcích, u obézních lidí i zhubnutí a u všech nekouření.

Na zažívací potíže pomáhá i 100 % přírodní Masticha, kterou nabízí Masticlife. Denně ji užívá spousta jedinců a jejich recenze jsou velmi pozitivní. Podívejte se sami.

Další články autor

Comments

spot_img

Nejnovější články