Úterý, 1 října, 2024
- Komerční sdělení -aktuálně

Británie uzavřela obchodní dohodu s Norskem

Dohoda podporuje nižšími cly rybolov a vývoz britských sýrů do Norska.

LONDÝN. Britská vláda v pátek oznámila, že uzavřela dohodu o volném obchodu po brexite s Norskem, které patří mezi významné rybářské mocnosti.

Dohoda sníží také cla na britské potravinové produkty vyvážené na Island a do Lichtenštejnska.

Nižší cla pro rybolov

Britská ministryně obchodu Liz Trussová uvedla, že dohoda pokrývá obchodní výměnu zhruba v hodnotě 25 miliard eur a zároveň podporuje pracovní místa a prosperitu v Británii.

Norsko není členem EU a obě země dělí od sebe Severní moře a klíčová místa rybolovu. Právě na přístupu k britským vodám bohatým na ryby dlouho vázly jednání o obchodu s Evropskou unií (EU) po brexite.

„Snížené cel na krevety, garnáty a tresku obecnou zredukují náklady a pomohou tak podpořit přibližně 18 000 pracovních míst v tomto průmyslu ve Skotsku,“ uvádí se v dnešním prohlášení.

Úlevy pro britskou živočišnou výrobu

Dohoda také významně snižuje cla na vývoz britských sýrů do Norska. Zahrnuje i redukci cel a kvót na vepřové, drůbeží a jiné zboží, a také vína a lihoviny ze Spojeného království včetně skotské whisky.

Export do tří zemí, které nejsou členy EU (Norska, Islandu a Lichtenštejnska), se zatím bude realizovat bez potřeby jakýchkoliv papírů. „Všechny dokumenty, smlouvy a podpisy mohou být elektronické, což umožňuje bezproblémový pohyb zboží přes hranice a šetří firmám čas a peníze,“ pokračuje prohlášení.

Toto oznámení přichází v době, kdy Británie začala jednání o připojení k rozsáhlému transpacifickému obchodnímu paktu.

Londýn v únoru požádal o připojení se ke souhrnné a progresivní dohodě pro Trans-pacifické partnerství (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership, CPTPP), kterou 11 států v Tichomoří uzavřelo v roce 2018. Patří mezi ně například Japonsko, Kanada, Mexiko, Vietnam a Austrálie.

Británie formálně vystoupila z Evropské unie v lednu 2020 téměř po pěti dekádách členství a začátkem tohoto roku opustila jednotný trh a celní unii bloku.

Londýn v současnosti jedná o obchodních dohodách s Austrálií a vedl první rozhovory s Indií, Novým Zélandem a USA.

Další články autor

Comments

spot_img

Nejnovější články