Úterý, 1 října, 2024
- Komerční sdělení -aktuálně

Naučte se rozkrývat skryté poplatky

Nejspíš to také znáte: některé nabídky vypadají tak supervýhodně! Jenomže časem se ukáže, že vlastně vůbec výhodné nebyly, ba naopak – nejrůznější poplatky se tak nasčítaly, že se z nabídky snů rázem stala noční můra. Jak kličky odhalit včas?

Není všechno zlato, co se třpytí

Společností snad odjakživa vládly rádoby výhodné nabídky, na kterých se ovšem obchodníci pokoušeli nejrůznějšími prostředky vydělat. Lidem, kteří naletěli, zbyly jen oči pro pláč a mnohokrát dluhy k tomu.

V dnešní době už by bylo sice moc hezké říct, že žádní takoví podvodníci mezi námi nejsou, ale v tak ideálním světě bohužel nežijeme. Pokud vás tedy nějaká akce zaujala, rozhodně se jí důkladně podívejte na zoubek, abyste se nezařadili do zástupu napálených nešťastníků.

Náš dnešní článek se týká především skrytých poplatků v rámci úvěrů – ať už se bavíme o drobnějším úvěru, jako je například tento: https://razdvapujcka.cz/pujcka-online, nebo o úvěru na spoustu let, jakým je například hypotéka na vysněný domov.

Sleva obvykle není zadarmo

Je to vlastně úplně logické: zadarmo jednoduše nepracuje nejspíš vůbec nikdo. To platí samozřejmě také pro instituce, ať už bankovní, nebo nebankovní, které poskytují půjčky. Jakmile vám kdokoli nabízí půjčku zdarma, neprodleně zbystřete. Většinou jde totiž o reklamní tah, který pomůže nalákat další důvěřivé zákazníky. Jak ale nenaletět? Kde se většinou skryté poplatky ukrývají?

Slevy se většinou poskytovatelé snaží kompenzovat v různých oblastech. Jednou z nejčastějších je například drahé pojištění dané půjčky. Hned v závěsu za tímto skrytým poplatkem je například poplatek za to, že instituce smlouvu zpracuje, a následně další poplatek za vedení úvěru. Zákazníci také často naráží na proměnlivou sazbu, kterou jim poskytovatel jednou za rok naúčtuje a výši úvěru tím dorovná. Bez práce totiž nejsou koláče, stejně jako neexistuje bezplatná půjčka.

Dalším varovným signálem by pro každého měl být sáhodlouhý seznam podmínek vyvedený zčásti tak drobným písmem, že se to jednomu ani nechce číst. To je ale právě jeden z „tajných“ triků – podmínky dlouhé jako Zlaté stránky většinou všichni přeskočí, protože chtějí peníze získat co nejdříve. Beztak to jsou určitě jen samé nudné řeči, ne? Opak je bohužel pravdou. Všechny ty podmínky ukrývají mnohdy až nekřesťanské poplatky.

Jak se zákeřným poplatkům vyhnout?

Všichni podvodníci spoléhají na jedno: že jejich budoucí zákazníky tlačí čas, nezřídka také tíživá finanční situace. Vaší obranou je tedy vcelku prosté řešení – udělejte si na své finance dostatek času. Pokud máte pocit, že se zásoby na vašem účtu nezadržitelně tenčí, je načase podívat se jim na kobylku a provést důkladnou revizi vlastních financí.

Řada lidí se mylně domnívá, že na přehled ve financích potřebujete složité finanční nástroje, nepřehledné a komplikované tabulky a všelijaké čáry máry. Ve skutečnosti vám bude úplně stačit obyčejný papír a tužka. A pár minut každý den, kdy si poctivě zapíšete veškeré své výdaje, a to včetně těch na první pohled zanedbatelných. Sem patří i káva na benzínce, žvýkačky z automatu nebo rychlý sendvič cestou do práce, když nestíháte.

Je dost dobře možné, že když si na konci měsíce ke svým zápiskům sednete, budete překvapení, jak se tyhle nepatrné částky nastřádají. A nejspíš vás rovnou napadne, kde byste mohli celkem bez problémů ušetřit.

V každém případě je dobré myslet na zadní vrátka v době, kdy vás ještě finanční situace nepálí. V České republice si takové rezervy na horší časy pořád nedělá dost lidí – a potom jim s rodinnými financemi zamává třeba jen rozbitá pračka. Když se do celého problému zamíchá ještě nedej bože třeba dlouhodobá nemoc nebo ztráta zaměstnání, finanční polštář jako když najdete.

A co stávající smlouvy a účty?

Třebaže se zrovna na žádnou půjčku nechystáte, nemusí být od věci kontrola všech možných smluv, které už máte uzavřené. Jsou podmínky, které jste domluvili, stále ještě výhodné? Nebo by stálo za to poohlédnout se, v případě úvěrů, po jiném, lepším poskytovateli?

Zatímco v oblasti půjček je stále dobré mít se před „výhodnými“ půjčkami na pozoru, například v oblasti vedení účtů je trend mnohem příjemnější: poskytovatelé se skutečně snaží poskytovat vedení základních osobních účtů zadarmo. Tlačí je k tomu sami uživatelé, protože jakmile někdo nabídne vedení účtu zdarma, nevidí lidé důvod, proč by jinde měli za to samé platit poplatky. Zatímco bychom ještě před pár lety účet vedený zadarmo jen stěží hledali, dnes je to víceméně samozřejmostí.

Pár slov závěrem

Pokud je řeč o půjčkách, nejlepší půjčka je samozřejmě žádná půjčka. Pokud ale není zbytí a pro nějaký úvěr se rozhodnout musíte, vždy jej vybírejte pečlivě a bez časového stresu – to je totiž velmi špatný rádce, podobně jako zaručeně pravdivé reklamní slogany. Nebojte se sjednat schůzku přímo s poskytovatelem a doptat se na nejasné body ve smlouvě. Velmi užitečné jsou také internetové srovnávače, které jsou nestranné a zcela zdarma.

Pro každou půjčku si zjistěte veškeré poplatky, které budete muset platit v průběhu jejího splácení, ale také v případě, že se s placením opozdíte nebo naopak budete chtít půjčku splatit dříve – ano, i za to bývají nemalé poplatky. Jak se říká, dvakrát měř, jednou řež, a pro oblast financí to platí stejně jako pro další záležitosti v každodenním životě.

S našimi tipy pro odhalení skrytých poplatků to rozmýšlení půjde snad alespoň o trochu lépe.

Další články autor

Comments

spot_img

Nejnovější články